Polecamy

Jak zrobić szybki deser? Podpowiadamy!

Jak zrobić szybki deser? Podpowiadamy!
/
/
Dom i wnętrza
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Zaraz wpadną goście, a ty nie masz ich czym poczęstować? Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowym deserem, ale nie masz pomysłu? Przygotowania do imprezy tak cię pochłonęły, że nie zdążysz upiec żadnego ciasta? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce ci się spędzać w kuchni pół dnia? Tu z pomocą przychodzą te desery!

Szybkie i banalne w przygotowaniu, idealne na awaryjne sytuacje! Poznaj przepisy na błyskawiczne desery!

Kokosanki

  • 3 szklanki wiórków kokosowych
  • 4-5 białek
  • 50 gram masła lub oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • Pół szklanki erytrytolu/ksylitolu lub 2/3 szklanki cukru
  • sól

Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij te pierwsze ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj ulubione słodziło oraz wiórki kokosowe. Dobrze połącz składniki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, ustaw program opiekania góra-dól, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie nakładaj w delikatnych odstępach kokosanki. Po około 15-20 minutach ciasteczka będą gotowe.

Kokosanki możesz przygotować również z całych jaj, wówczas nie będzie problemu z wykorzystaniem żółtek. Obie wersje są równie smaczne, jednak z białek ciasteczka są bardziej puszyste.

Ciasteczka z masła orzechowego

  • 1 jajko
  • 250-300 gram masła orzechowego
  • 80 gram słodziła np. erytrytolu/ksylitolu lub 120 gram cukru

Do miseczki wrzuć odmierzoną ilość masła orzechowego, dodaj jajko i słodziło. Wszystko wymieszaj, a następnie uformuj małe kuleczki. Te możesz dodatkowo przycisnąć widelcem, dzięki czemu będą nie tylko płaskie i zyskają ciekawy wzorek. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia ułóż ciasteczka i piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Błyskawiczne tiramisu w pucharkach

  • 500 gram mascarpone
  • 250 gram śmietana kremówka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • Kakao do dekoracji
  • 2 łyżki cukru lub

Zaparz około pół szklanki kawy rozpuszczalnej i odstaw do wystygnięcia. Do miski dodaj śmietanę kremówkę i 2-3 łyżki ulubionego słodziła, a następnie ubij na sztywną pianę. Na koniec włóż serek mascarpone i wszystko dobrze wymieszaj na gładki krem.

W ozdobnej szklance lub pucharkach ułóż nasączone w kawie biszkopty, a następnie dodaj krem. Ponów procedurę. W zależności od wysokości naczynia mogą wyjść 2-3 warstwy. Na koniec posyp deser kakao.

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jaka powinna być bielizna ciążowa?
/
Jaka powinna być bielizna ciążowa?
Wybór bielizny ciążowej może nastręczać przyszłym matkom sporo trudności. Nie ma się temu co dziwić, bo przedstawicielkom płci pięknej spodziewającym się dziecka zależy nie tylko na komforcie, ale i na atrakcyjnym wyglądzie.
Jak powinna ubrać się na ślub mama panny młodej?
/
Jak powinna ubrać się na ślub mama panny młodej?
Twoja córka niedługo bierze ślub, a Ty zastanawiasz się, co założyć na tę wyjątkową uroczystość? Skorzystaj z naszych wskazówek – rozwieją wszelkie wątpliwości!
6 pomysłów na codzienne stylizacje w upalne dni
/
6 pomysłów na codzienne stylizacje w upalne dni
Zastanawiasz się, jak wyglądać modnie i stylowo w upalne dni? Skorzystaj z naszych podpowiedzi już teraz!