Złote mleko – co to jest i czy warto pić?

foto: Osha Key/Unsplash

Ten napój nie bez powodu określany jest eliksirem zdrowia. Złote mleko kryje w sobie wiele drogocennych witamin, minerałów. Co więcej wykazuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwwirusowym czy przeciwbakteryjnym. Dodatkowo wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie krwi, a także opóźnia procesy starzenia się organizmu. Co jeszcze kryje w sobie eliksir zdrowia?

Haldi ka doodh, bo tak oryginalnie nazywa się złote mleko, wywodzi się z medycyny ajurwerdyjskiej. Po eliksir zdrowia z ochotą sięgali jogini, aby dodać sobie energii, wzmocnić odporność, a także poprawić trawienie. Obecnie wiemy, że złote mleko zawiera szereg witamin takich jak te grupy B, C, E, a także jest skarbnicą minerałów, głównie żelaza i wapnia. Co więcej, mikstura korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Działa bowiem przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, dzięki czemu skutecznie radzi sobie z infekcjami, pomaga przy niestrawności, łagodzi biegunki, przyspiesza gojenie się ran, a także łagodzi bóle menstruacyjne. Ponadto, wspiera pracę wątroby, a także korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.

Warto również wiedzieć, że złote mleko korzystnie wpływa na nasz wygląd. Poprawia stan i jakość skóry, a dzięki ogromnej zawartości antyutleniaczy spowalnia procesy starzenia się organizmu. Co więcej przyspiesza przemianę materii dlatego z powodzeniem wykorzystują go panie chcące zgubić kilka nadprogramowych kilogramów.

Złote mleko polecane jest do picia kiedy odczuwasz permanentny stres, bowiem doskonale łagodzi jego zgubny wpływ na nasze zdrowie, a także działa relaksująco, odprężająco i poprawia nastrój.

Jak przygotować złote mleko?

Zanim przygotujemy eliksir zdrowia najpierw trzeba przygotować pastę z kurkumy. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • Szklankę wody
  • Rondelek
  • 1/3 szklanki sproszkowanej kurkumy

Wodę i kurkumę wrzuć do rondelka i zagotuj. Gotuj około 7 minut, powinna zrobić się w tym czasie konsystencja pasty, a następnie odstaw do wystygnięcia.

  • Do przygotowania mleka potrzebujesz
  • Łyżka pasty
  • Szklanka mleka (krowie, owsiane, sojowe lub kokosowe)
  • Łyżka oleju kokosowego, masła ghee (opcjonalnie)

Mleko umieść w rondelku i chwile podgrzewaj, tak aby było ciepłe. Następnie dodać składniki i dobrze wymieszaj. Gotowe!

Możesz urozmaicać swój napój o takie składniki jak: cyna nim, chili, kardamon, miód czy syrop z agawy.

Joanna Kowalczyk
Joanna Kowalczyk
Copywriterka z pasją i wyczuciem stylu. Na co dzień dostarcza czytelnikom garść inspiracji związanych z aranżacją wnętrz oraz newsy ze świata mody. Prywatnie miłośniczka kotów rasy sfinks, dobrych seriali na Netflixie i tajskiej kuchni. Oszczędności wydaje na podróże, dobrą kawę i pomidorki koktajlowe. Ceni minimalizm, bo nie lubi sprzątać.

Powiązane posty

Napisz komentarz

Ohmadame