Zaraz wpadną goście, a ty nie masz ich czym poczęstować? Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowym deserem, ale nie masz pomysłu? Przygotowania do imprezy tak cię pochłonęły, że nie zdążysz upiec żadnego ciasta? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce ci się spędzać w kuchni pół dnia? Tu z pomocą przychodzą te desery!
Szybkie i banalne w przygotowaniu, idealne na awaryjne sytuacje! Poznaj przepisy na błyskawiczne desery!
Kokosanki
- 3 szklanki wiórków kokosowych
- 4-5 białek
- 50 gram masła lub oleju kokosowego (opcjonalnie)
- Pół szklanki erytrytolu/ksylitolu lub 2/3 szklanki cukru
- sól
Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij te pierwsze ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj ulubione słodziło oraz wiórki kokosowe. Dobrze połącz składniki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, ustaw program opiekania góra-dól, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie nakładaj w delikatnych odstępach kokosanki. Po około 15-20 minutach ciasteczka będą gotowe.
Kokosanki możesz przygotować również z całych jaj, wówczas nie będzie problemu z wykorzystaniem żółtek. Obie wersje są równie smaczne, jednak z białek ciasteczka są bardziej puszyste.
Ciasteczka z masła orzechowego
- 1 jajko
- 250-300 gram masła orzechowego
- 80 gram słodziła np. erytrytolu/ksylitolu lub 120 gram cukru
Do miseczki wrzuć odmierzoną ilość masła orzechowego, dodaj jajko i słodziło. Wszystko wymieszaj, a następnie uformuj małe kuleczki. Te możesz dodatkowo przycisnąć widelcem, dzięki czemu będą nie tylko płaskie i zyskają ciekawy wzorek. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia ułóż ciasteczka i piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Błyskawiczne tiramisu w pucharkach
- 500 gram mascarpone
- 250 gram śmietana kremówka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 paczki okrągłych biszkoptów
- Kakao do dekoracji
- 2 łyżki cukru lub
Zaparz około pół szklanki kawy rozpuszczalnej i odstaw do wystygnięcia. Do miski dodaj śmietanę kremówkę i 2-3 łyżki ulubionego słodziła, a następnie ubij na sztywną pianę. Na koniec włóż serek mascarpone i wszystko dobrze wymieszaj na gładki krem.
W ozdobnej szklance lub pucharkach ułóż nasączone w kawie biszkopty, a następnie dodaj krem. Ponów procedurę. W zależności od wysokości naczynia mogą wyjść 2-3 warstwy. Na koniec posyp deser kakao.
Napisz komentarz