Jajecznica inaczej – poznaj ciekawe, smaczne i zdrowe wariancje na temat dania z jajek!

foto: Daria Shevtsova/Pexels

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jednak to właśnie o poranku mamy najmniej czasu, żeby przygotować coś co będzie pełnowartościowe, pożywne, smaczne, zdrowe i doda energetycznego kopa na resztę dnia. My jednak mamy na to sposób!

Jajecznica to szybkie i proste w przygotowaniu danie. Wystarczy wrzucić jajka na patelnie i gotowe, mamy posiłek! Takie danie może być jednak nudne i monotonne dlatego przygotowaliśmy kilka ciekawych wariacji!

Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami

Jajka stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego białka, a także bogactwo witamin,  niezbędnych kwasów tłuszczowych i minerałów. Dodając do dania szpinak i suszone pomidory zapewnisz swojemu organizmowi wszystkiego co najlepsze! Jak zatem wykonać to danie?

Na jedną porcję potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 150-200g szpinaku (może być mrożony)
  • Cebulę
  • 4-5 pomidorków suszonych
  • Łyżkę oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • Garść szczypiorku (opcjonalnie)
  • 150 g passaty pomidorowej (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

Jeżeli masz mrożony szpinak warto wrzucić go do małego rondelka i na małym ogniu podgrzewaj aż się rozmrozi. W międzyczasie pokrój cebulkę w piórka lub kostkę, czosnek oraz pomidorki. Następnie wrzuć cebulkę na rozgrzaną patelnie z oliwą i po chwili dorzuć czosnek. Gdy cebulka się zarumieni dodaj jajka oraz dopraw do smaku. Na koniec wrzuć pomidorki, szpinak, passatę pomidorową i wszystko ze sobą wymieszaj. Gotowe!

Jajecznica z pieczarkami i kiełbaską chorizo

Hiszpańska kiełbaska chorizo doda ostrości i wyrazistości twojej jajecznicy. Dodając do dania pieczarki dodatkowo zyskasz garść witamin i minerałów. Szczególnie cenny jest selen, który wzmocni włosy i paznokcie.

Na jedną porcję potrzebujesz:

  • 70 g kiełbasy chorizo
  • 2 jajka
  • Cebulkę
  • 150 g pieczarek
  • Łyżkę oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

Chorizo i pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelnię z oliwą wrzuć chorizo i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj cebulkę, a gdy ta zrobi się szklista dodaj pieczarki i podsmażaj całość około 5 minut. Jeśli pieczarki zrobią się miękkie dorzuć jajka, dopraw do smaku i podsmażaj do momentu aż białko się nie zetnie. Gotowe!

Jajecznica z brokułami

Kolejne proste, szybkie i smaczne danie, które dostarczy ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych i witamin.

Na jedną porkę potrzebujesz:

  • Pół brokuła
  • 2 jajka
  • Cebula
  • Łyżkę oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • 15-30 g żółtego sera (opcjonalnie)

Wykonanie:

Brokuł umyj, podziel na różyczki, a następnie ugotuj. Cebule pokrój w piórka, a następnie wrzuć na rozgrzaną oliwę i chwilę podsmażaj. Dodaj ugotowanego brokuła, jajka i dopraw do smaku. Pod koniec dorzuć odrobinę startego sera i gotowe!

Joanna Kowalczyk
Joanna Kowalczyk
Copywriterka z pasją i wyczuciem stylu. Na co dzień dostarcza czytelnikom garść inspiracji związanych z aranżacją wnętrz oraz newsy ze świata mody. Prywatnie miłośniczka kotów rasy sfinks, dobrych seriali na Netflixie i tajskiej kuchni. Oszczędności wydaje na podróże, dobrą kawę i pomidorki koktajlowe. Ceni minimalizm, bo nie lubi sprzątać.

Powiązane posty

Napisz komentarz

Ohmadame