Pyszne, zdrowe i sycące! Dania z kaszy jaglanej!

foto: Jo Sonn/Unsplash

Kasza jaglana to bogactwo witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu czy witaminy E. Co więcej, można z niej zrobić różnorodne dania zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Przygotujesz z niej pełnowartościowe śniadanie, aromatyczny  i pyszny obiad, a także liczne desery. Poznaj najlepsze przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej!

Ogromną zaletą kaszy jaglanej jest to, że nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, wykazuje się działaniem zasadotwórczym, a przy tym jest sycąca. Polecana jest osobom z problemami układu pokarmowego, cierpiących z powodu niedokrwistości czy celiakii. Co więcej, wykazuje się właściwościami przeciwzapalnymi ponieważ wchłania i usuwa z organizmu śluz. Oprócz tego, kasza to bogactwo krzemionki, która korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci, a także zapobiega odwapnianiu kości. Zawiera także duże ilości witaminy E, nazywanej witaminą młodości, oraz lecytyny. Ta ostatnia reguluje pozwom cholesterolu, a także korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.

Jaglany budyń

Do wykonania budyniu potrzebujesz:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • Ulubione owoce: banan, jabłko, winogrona lub gruszka
  • Masło orzechowe (opcjonalnie)
  • Słodziło np. erytrytol, ksylitom, syrop z agawy lub miód (opcjonalnie)

Wsyp odmierzoną ilość kaszy na sitko, dobrze przepłucz pod strumieniem ciepłej wody, a na koniec przelej wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziesz się goryczkowego smaku kaszy. Następnie wrzuć ją do garnka i zalej 1 litrem mleka. Od zagotowania trzymaj na ogniu około 15 minut, aż kasza wchłonie mleko. Pod koniec dodaj słodziło.

Jak kasza wchłonie całe mleko zdejmij garnek z palnika. Następnie wrzuć całość do blendera, dolej pozostałe mleko i zblenduj całość na gładką masę. Jeżeli nie masz słodziła, a chcesz żeby budyń był odpowiednio słodki do blendera możesz wrzucić banana. Na koniec przełóż budyń do salaterek i ozdób ulubionymi owocami.

Do jaglanego budyniu możesz dodać również orzechy, dzięki czemu wzbogacisz swój posiłek o zdrowe tłuszcze. Co więcej, dodając do niego odrobinę gorzkiej czekolady lub kakao uzyskasz budyń czekoladowy, kilka kropli wanilii – waniliowy, odrobinę startej wanilii – waniliowy. Budyń to idealny pomysł na śniadanie, deser lub sycącą przekąskę.

Kotlety z kaszy jaglanej

Do przygotowania kotlecików potrzebujesz:

  • 3 szklanki kaszy jaglanej
  • Pół szklanki zmielonych płatków jaglanych lub bułki tartej (opcjonalnie)
  • 5 jajek
  • Cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Pęczek natki pietruszki (może być również suszona)
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • Papryka ostra
  • Oliwa z oliwek

Kaszę jaglaną przepłucz kilkukrotnie pod bieżącą, ciepłą wodą, a na koniec przelej wrzątkiem. Następnie wrzuć do garnka, zalej wodą i od momentu zagotowania gotuj 15 minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę.

Pokrój cebulkę w małą kosteczkę, natkę pietruszki oraz przeciśnij czosnek przez praskę. Do ostudzonej kaszy dodaj wszystkie składniki, a następnie wbij 4 jajka. Dodaj przyprawy, wymieszaj, a następnie uformuj kotleciki.

Następnie kotleciki obtocz w rozbełtanym jajku i zmielonych płatkach owsianych, a następnie usmaż na złoty kolor.

Warto urozmaicić przepis dodając do kaszy jaglanej ugotowaną soczewicy.

Szybka sałatka z brokułem i kaszą jaglaną

Do wykonania sałatki potrzebujesz:

  • 1 główka brokuła
  • 2-3 łyżki sezamu
  • Pół szklanki kaszy jaglanej
  • sól
  • Łyżka oliwy

Na patelni podpraż delikatnie sezam. Ugotuj kaszę jaglaną zgonie ze wcześniejszymi instrukcjami, a brokuł podziel na różyczki, a następnie wrzuć do głębokiej patelni i dolej trochę wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Nie musisz do brokuła dodawać dużo wody, wystarczy niewiele. Gotując go w ten sposób uchronisz go przed utratą drogocennych właściwości, a także nie pozbawisz chrupkości. Jeśli brokuł będzie gotowy, a na patelni pozostała woda odlej ją danie nie było zbyt wodniste. Następnie wrzuć odcedzoną kaszę, dodaj sezam i łyżkę oliwy, posól i wymieszaj.

Jeżeli chcesz żeby danie było bardziej zdrowe i kolorowe dodaj do niego gotowanej marchewki i korzeń pietruszki.

Joanna Kowalczyk
Joanna Kowalczyk
Copywriterka z pasją i wyczuciem stylu. Na co dzień dostarcza czytelnikom garść inspiracji związanych z aranżacją wnętrz oraz newsy ze świata mody. Prywatnie miłośniczka kotów rasy sfinks, dobrych seriali na Netflixie i tajskiej kuchni. Oszczędności wydaje na podróże, dobrą kawę i pomidorki koktajlowe. Ceni minimalizm, bo nie lubi sprzątać.

Powiązane posty

Napisz komentarz

Ohmadame