Polecamy

Jak zrobić szybki deser? Podpowiadamy!

Jak zrobić szybki deser? Podpowiadamy!
/
/
Dom i wnętrza
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Zaraz wpadną goście, a ty nie masz ich czym poczęstować? Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowym deserem, ale nie masz pomysłu? Przygotowania do imprezy tak cię pochłonęły, że nie zdążysz upiec żadnego ciasta? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce ci się spędzać w kuchni pół dnia? Tu z pomocą przychodzą te desery!

Szybkie i banalne w przygotowaniu, idealne na awaryjne sytuacje! Poznaj przepisy na błyskawiczne desery!

Kokosanki

  • 3 szklanki wiórków kokosowych
  • 4-5 białek
  • 50 gram masła lub oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • Pół szklanki erytrytolu/ksylitolu lub 2/3 szklanki cukru
  • sól

Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij te pierwsze ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj ulubione słodziło oraz wiórki kokosowe. Dobrze połącz składniki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, ustaw program opiekania góra-dól, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie nakładaj w delikatnych odstępach kokosanki. Po około 15-20 minutach ciasteczka będą gotowe.

Kokosanki możesz przygotować również z całych jaj, wówczas nie będzie problemu z wykorzystaniem żółtek. Obie wersje są równie smaczne, jednak z białek ciasteczka są bardziej puszyste.

Ciasteczka z masła orzechowego

  • 1 jajko
  • 250-300 gram masła orzechowego
  • 80 gram słodziła np. erytrytolu/ksylitolu lub 120 gram cukru

Do miseczki wrzuć odmierzoną ilość masła orzechowego, dodaj jajko i słodziło. Wszystko wymieszaj, a następnie uformuj małe kuleczki. Te możesz dodatkowo przycisnąć widelcem, dzięki czemu będą nie tylko płaskie i zyskają ciekawy wzorek. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia ułóż ciasteczka i piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Błyskawiczne tiramisu w pucharkach

  • 500 gram mascarpone
  • 250 gram śmietana kremówka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • Kakao do dekoracji
  • 2 łyżki cukru lub

Zaparz około pół szklanki kawy rozpuszczalnej i odstaw do wystygnięcia. Do miski dodaj śmietanę kremówkę i 2-3 łyżki ulubionego słodziła, a następnie ubij na sztywną pianę. Na koniec włóż serek mascarpone i wszystko dobrze wymieszaj na gładki krem.

W ozdobnej szklance lub pucharkach ułóż nasączone w kawie biszkopty, a następnie dodaj krem. Ponów procedurę. W zależności od wysokości naczynia mogą wyjść 2-3 warstwy. Na koniec posyp deser kakao.

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Kiedy należy udać się do okulisty?
/
Kiedy należy udać się do okulisty?
Dowiedz się, jakie oznaki świadczą o tym, że należy udać się na badanie wzroku do okulisty.
Złota biżuteria – z jakimi stylizacjami prezentuje się najlepiej?
/
Złota biżuteria – z jakimi stylizacjami prezentuje się najlepiej?
Złota biżuteria to ponadczasowy dodatek, który każdej kobiecie doda szyku i elegancji. Do czego jednak założyć złote dodatki, aby wyglądać stylowe? Przedstawiamy kilka naszych propozycji na stylizacje ze złotem w roli głównej.
Jak nosić kuloty w okresie przejściowym?
/
Jak nosić kuloty w okresie przejściowym?
Poszukujesz inspiracji na przejściowe stylizacje z kulotami w roli głównej? Poznaj nasze propozycje!