Swizzy, punch czy imbir wodny pod takimi nazwami możecie spotkać napój, który posiada wiele drogocennych właściwości. A ten pobudza, rozgrzewa, przyspiesza przemianę materii, dostarcza elektrolitów oraz polecany jest do picia osobom z problemami gastrycznymi. Dowiedz się czym jest switchel i dlaczego warto włączyć go do swojej diety!
Choć switchel wydaje się nowinką, jego receptura została opracowana w XVII wieku. Z jego dobrodziejstw korzystali głównie mieszkańcy Karaibów, ale także amerykańscy rolnicy. Switchel dostarczał im potasu i elektrolitów, dlatego szybko gasił pragnienie i nawadniał lepiej niż woda. Co więcej, pobudzał dzięki czemu rolnicy pracujący w polu otrzymywali zastrzyk energii.
Dopiero później odkryto, że ten drogocenny napój posiada jeszcze wiele innych właściwości. Switchel pobudza metabolizm i działa detoksykująco, dzięki czemu chętnie jest stosowany przez panie pragnące zrzucić kilka dodatkowych kilogramów. Ponadto łagodzi nieprzyjemne dolegliwości związane z żołądkiem i jelitami, a także wzmacnia odporność.
Zetrzyj imbir, a następnie dodaj wszystkie składniki do ciepłej wody. Wymieszaj i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie możesz pić gotowy napój. Jeżeli nie masz syropu klonowego warto wykorzystać miód, który działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Napój można przechowywać 2 tygodnie.