Poprawne nakrycie stołu i podanie dań w czasie przyjęć pokazuje, że odnosimy się z szacunkiem do swoich gości. Nikt nie chce zrobić towarzyskiej gafy ani czegoś nietaktownego. Odpowiedni savoir-vivre w naszych czasach wydaje się przesadą, jednak taki nie jest. Zaproszeni goście często zwracają na niego uwagę i chcą przestrzegać etykiety. Z kolei nawet na luźnych spotkaniach w naszym mieszkaniu warto korzystać ze wskazówek savoir-vivre, gdyż są niezwykle praktyczne.
Mowa tutaj nie tylko o obrusie, ale i talerzach. Nakrycie stołu uzależnione jest od okazji. Obrus wykorzystany na codzienny obiad może mieć inny kolor niż biały. Dozwolona jest niemalże każda barwa. Nie ma co do tego zasady. Z kolei na uroczyste przyjęcia powinno się stosować nakrycie w kolorze białym. Naczynia na stole nie muszą być porcelanowe, jednak dobrze, jeśli są jasnej barwy. Układa się je zależnie od zestawu dań. Talerze nie powinny być ułożone jeden na drugim, a zmieniane na bieżąco, w zależności od rodzaju podawanego dania. Wyjątkiem od reguły jest talerz podstawa, na który mogą być nałożone inne naczynia. Jest to gadżet ozdobny, na większe uroczystości. Nakrycia dla każdej z osób układa się tak, aby miała ona co najmniej 60 cm przestrzeni.
Sztućce układa się po obu stronach naczyń w zależności od kolejności podawanych dań. Przykładowo: do obiadu złożonego z trzech dań wykorzystuje się łyżkę do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczkę deserową, kieliszek do wina, kielich do wody oraz serwetę.
Nóż zawsze kładziemy po prawej stronie, ostrzem skierowanym w lewo. Po drugiej stronie talerza powinien znaleźć się widelec ułożony brzuszkiem do dołu. Łyżka do zupy umieszczona zostaje po prawej stronie od noża. Sztućce muszą być ułożone symetrycznie, a odległość pomiędzy nimi a krawędzią stołu powinna być jednakowa. Deser spożywany jest na końcu, dlatego łyżeczkę do ciast lub widelczyk deserowy kładziemy nad talerzem. Trzonek widelczyka musi znajdować się po lewej stronie, a trzonek łyżeczki po prawej.
Szkło, czyli kieliszek do wina czy wody powinien być ustawiony po prawej stronie, powyżej noża, obok nakrycia deserowego. Serwety muszą znaleźć się w centrum nakrycia lub powyżej talerza.
Kolejność podawania dań jest równie ważna, jak sposób ich podania. Poniżej lista wydawania posiłków zgodna z zasadami savoir-vivre:
Nie wszystkie wymienione dania są koniecznością. Można niektóre pominąć. Należy pamiętać, że kawę i herbatę poleca się podawać w innym pomieszczeniu niż główne dania.
Zachowanie przy stole jest dosyć specyficznym tematem. Jeśli mowa o rodzinnych uroczystościach to nie powinno być z tym większego problemu. Krewni mogą siadać koło siebie tak jak im wygodnie. Z kolei w przypadku eleganckiego przyjęcia sprawa ma się inaczej. Gospodarze powinni siedzieć na dwóch, przeciwległych końcach stołu, z kolei zaproszeni zajmują miejsca obok nich. Jeśli nie ma różnic w liczbie gości, kobiety i mężczyźni powinni siedzieć naprzemiennie.
Sygnał do zakończenia posiłku zawsze dają gospodarze. Odchodząc od stołu, mówimy „dziękuję”, z kolei oddalając się w czasie posiłku, mówimy „przepraszam”. Nigdy nie oznajmiamy powodu naszego chwilowego odejścia.
Zdj. główne: Francisco De Legarreta C./unsplash.com