Ten napój nie bez powodu określany jest eliksirem zdrowia. Złote mleko kryje w sobie wiele drogocennych witamin, minerałów. Co więcej wykazuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwwirusowym czy przeciwbakteryjnym. Dodatkowo wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie krwi, a także opóźnia procesy starzenia się organizmu. Co jeszcze kryje w sobie eliksir zdrowia?
Haldi ka doodh, bo tak oryginalnie nazywa się złote mleko, wywodzi się z medycyny ajurwerdyjskiej. Po eliksir zdrowia z ochotą sięgali jogini, aby dodać sobie energii, wzmocnić odporność, a także poprawić trawienie. Obecnie wiemy, że złote mleko zawiera szereg witamin takich jak te grupy B, C, E, a także jest skarbnicą minerałów, głównie żelaza i wapnia. Co więcej, mikstura korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Działa bowiem przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, dzięki czemu skutecznie radzi sobie z infekcjami, pomaga przy niestrawności, łagodzi biegunki, przyspiesza gojenie się ran, a także łagodzi bóle menstruacyjne. Ponadto, wspiera pracę wątroby, a także korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.
Warto również wiedzieć, że złote mleko korzystnie wpływa na nasz wygląd. Poprawia stan i jakość skóry, a dzięki ogromnej zawartości antyutleniaczy spowalnia procesy starzenia się organizmu. Co więcej przyspiesza przemianę materii dlatego z powodzeniem wykorzystują go panie chcące zgubić kilka nadprogramowych kilogramów.
Złote mleko polecane jest do picia kiedy odczuwasz permanentny stres, bowiem doskonale łagodzi jego zgubny wpływ na nasze zdrowie, a także działa relaksująco, odprężająco i poprawia nastrój.
Jak przygotować złote mleko?
Zanim przygotujemy eliksir zdrowia najpierw trzeba przygotować pastę z kurkumy. Do jej przygotowania potrzebujesz:
Wodę i kurkumę wrzuć do rondelka i zagotuj. Gotuj około 7 minut, powinna zrobić się w tym czasie konsystencja pasty, a następnie odstaw do wystygnięcia.
Mleko umieść w rondelku i chwile podgrzewaj, tak aby było ciepłe. Następnie dodać składniki i dobrze wymieszaj. Gotowe!
Możesz urozmaicać swój napój o takie składniki jak: cyna nim, chili, kardamon, miód czy syrop z agawy.