Węglowodany znajdują się w wielu produktach spożywczych. Można je znaleźć zarówno w owocach, warzywach, jak również pieczywie i oczywiście słodyczach. Jak cukier wpływa na nasz organizm i czy faktycznie jest taki zły?
Cukier można podzielić na węglowodany proste, w tym monosacharydy – glukozę i fruktozę, disacharydy (np. sacharozę – cukier spożywczy) i węglowodany złożone – skrobia i glikogen. Najbardziej odżywczy jest dla nas cukier złożony, który można znaleźć m.in. w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach oraz ciemnym ryżu. Dłużej się wchłania oraz zapewnia uczucie sytości.
Należy pamiętać, że glukoza to paliwo dla naszego mózgu. Jest wykorzystywana wraz z tlenem do procesu oddychania, dlatego bez glukozy nie moglibyśmy żyć. Dzięki niej mamy energię potrzebną nam do funkcjonowania. Organizm potrafi przekształcać inne związki chemiczne w glukozę, a przez to również w energię. By dostarczyć naszemu organizmowi energii, nie powinniśmy odżywiać się jedynie cukrem.
WHO podało bezpieczną, dzienną dawkę cukru dla naszego organizmu. Jest to 50 gram, co odpowiada około 12 łyżeczkom cukru. Ta dawka sprawi, że będziemy mieć energię, a jednocześnie organizm nie zacznie odkładać nadmiaru tłuszczu. Aby móc utrzymać smukłą sylwetkę, WHO doradza również, by zadbać o dietę bazującą na węglowodanach złożonych. Dopiero w wyniku trawienia są one rozkładane do węglowodanów prostych, co w konsekwencji dodaje organizmowi energii. Ponieważ proces trawienia i rozkładu węglowodanów na ich prostsze odpowiedniki zajmuje nieco czasu, cukry złożone są uznawane za najbardziej sycące.
Niestety dieta bogata w cukier może sprawić, że zaczniemy szybko przybierać na wadze. Sacharoza jest najbardziej wysokokalorycznym z cukrów – w 100 gramach tego związku chemicznego jest aż 390 kcal. Spożycie cukru prostego powoduje, że gwałtownie rośnie poziom glukozy we krwi, co jest bardzo niebezpieczne dla cukrzyków.
Cukier jest oczywiście źródłem energii, ale należy pamiętać, że jego nadmiar szkodzi zdrowiu.
Spożywanie dużej ilości cukrów prostych to droga do cukrzycy typu drugiego, która może doprowadzić nawet do zniszczenia układu nerwowego, obcięcia kończyn, czy też wystąpienia udaru lub zawału serca.
Osoby, które regularnie spożywają posiłki i dużo się ruszają, są znacznie mniej narażone na wystąpienie cukrzycy. W przeciwdziałaniu tej chorobie ważne jest też ograniczenie cukrów prostych, które niestety ukrywają się nie tylko w słodyczach. Na opakowaniach produktów wymagane są specjalne oznaczenia, które informują o kaloryczności oraz zawartości cukrów prostych na 100 ml lub 100 g produktu. Unikanie wysokokalorycznych potraw i dodatków, np. słodkich sosów na pewno zmniejszy ryzyko powstania cukrzycy w przyszłości. Co więcej, codzienne wypijanie słodkich napojów może zwiększyć ryzyko powstania cukrzycy od 2 do 26%. Unikanie słodzonych soków czy też smakowych wód mineralnych na pewno pomoże nam zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy.