Savoir-vivre – czy wiesz jak serwować właściwie potrawy?

Savoir-vivre – czy wiesz jak serwować właściwie potrawy?

Poprawne nakrycie stołu i podanie dań w czasie przyjęć pokazuje, że odnosimy się z szacunkiem do swoich gości. Nikt nie chce zrobić towarzyskiej gafy ani czegoś nietaktownego. Odpowiedni savoir-vivre w naszych czasach wydaje się przesadą, jednak taki nie jest. Zaproszeni goście często zwracają na niego uwagę i chcą przestrzegać etykiety. Z kolei nawet na luźnych spotkaniach w naszym mieszkaniu warto korzystać ze wskazówek savoir-vivre, gdyż są niezwykle praktyczne.

Nakrycie stołu

Mowa tutaj nie tylko o obrusie, ale i talerzach. Nakrycie stołu uzależnione jest od okazji. Obrus wykorzystany na codzienny obiad może mieć inny kolor niż biały. Dozwolona jest niemalże każda barwa. Nie ma co do tego zasady. Z kolei na uroczyste przyjęcia powinno się stosować nakrycie w kolorze białym. Naczynia na stole nie muszą być porcelanowe, jednak dobrze, jeśli są jasnej barwy. Układa się je zależnie od zestawu dań. Talerze nie powinny być ułożone jeden na drugim, a zmieniane na bieżąco, w zależności od rodzaju podawanego dania. Wyjątkiem od reguły jest talerz podstawa, na który mogą być nałożone inne naczynia. Jest to gadżet ozdobny, na większe uroczystości. Nakrycia dla każdej z osób układa się tak, aby miała ona co najmniej 60 cm przestrzeni. 

Sztućce i ich sposób ułożenia

Sztućce układa się po obu stronach naczyń w zależności od kolejności podawanych dań. Przykładowo: do obiadu złożonego z trzech dań wykorzystuje się łyżkę do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczkę deserową, kieliszek do wina, kielich do wody oraz serwetę. 

Nóż zawsze kładziemy po prawej stronie, ostrzem skierowanym w lewo. Po drugiej stronie talerza powinien znaleźć się widelec ułożony brzuszkiem do dołu. Łyżka do zupy umieszczona zostaje po prawej stronie od noża. Sztućce muszą być ułożone symetrycznie, a odległość pomiędzy nimi a krawędzią stołu powinna być jednakowa. Deser spożywany jest na końcu, dlatego łyżeczkę do ciast lub widelczyk deserowy kładziemy nad talerzem. Trzonek widelczyka musi znajdować się po lewej stronie, a trzonek łyżeczki po prawej. 

Szkło, czyli kieliszek do wina czy wody powinien być ustawiony po prawej stronie, powyżej noża, obok nakrycia deserowego. Serwety muszą znaleźć się w centrum nakrycia lub powyżej talerza. 

Kolejność podawania dań

Kolejność podawania dań jest równie ważna, jak sposób ich podania. Poniżej lista wydawania posiłków zgodna z zasadami savoir-vivre:

  1. Przystawki zimne.
  2. Przystawki gorące.
  3. Zupy.
  4. Dania rybne i mięsne.
  5. Sery.
  6. Desery.
  7. Owoce.
  8. Kawa i herbata. 

Nie wszystkie wymienione dania są koniecznością. Można niektóre pominąć. Należy pamiętać, że kawę i herbatę poleca się podawać w innym pomieszczeniu niż główne dania. 

Zachowanie przy stole

Zachowanie przy stole jest dosyć specyficznym tematem. Jeśli mowa o rodzinnych uroczystościach to nie powinno być z tym większego problemu. Krewni mogą siadać koło siebie tak jak im wygodnie. Z kolei w przypadku eleganckiego przyjęcia sprawa ma się inaczej. Gospodarze powinni siedzieć na dwóch, przeciwległych końcach stołu, z kolei zaproszeni zajmują miejsca obok nich. Jeśli nie ma różnic w liczbie gości, kobiety i mężczyźni powinni siedzieć naprzemiennie. 

Podstawowe zasady, jakie należy zachować przy stole

  1. Przy stole siedzimy prosto, nie kręcimy się i nie szuramy krzesłem. 
  2. Ręce trzymamy na stole, a nie pod stołem. 
  3. Nie opieramy łokci na stole. Jeśli nasze ręce są wolne, to trzymamy je na blacie, lewą dłoń ewentualnie można położyć na krawędzi stołu. 
  4. Nie bawimy się sztućcami. 
  5. Nie wymachujemy rękoma ani nie bębnimy palcami o blat stołu. 
  6. Nogi trzymamy pod stołem zwarte. Nie zakładamy nogi na nogę ani ich nie krzyżujemy.
  7. Nie tupiemy nogami w takt muzyki. 
  8. Nie ściągamy butów.

Sygnał do zakończenia posiłku zawsze dają gospodarze. Odchodząc od stołu, mówimy „dziękuję”, z kolei oddalając się w czasie posiłku, mówimy „przepraszam”. Nigdy nie oznajmiamy powodu naszego chwilowego odejścia.

Zdj. główne: Francisco De Legarreta C./unsplash.com

Wiktoria Florek
Wiktoria Florek
Dobry styl jest dla niej bardzo ważny, dlatego jest na bieżąco w dynamicznie zmieniających się trendach. Copywritingiem zajmuje się od 2017 roku, specjalizując się w zakresie tworzenia treści z zakresu mody, urody i aranżacji wnętrz. Prowadzi również firmę OpiszSię, która produkuje treści na potrzeby sklepów internetowych.

Powiązane posty

Napisz komentarz

Ohmadame