Nie musisz wydawać fortuny, aby zainwestować w zdrowe i pełnowartościowe produkty. Wiele z nich mijasz na półce w sklepie i nie zdajesz sobie sprawy z tego jakie bogactwo witamin i minerałów w sobie kryją. Poznaj te 6 super foods!
Jajka
To tanie i bardzo zdrowe produkty. Oprócz dobrze przyswajalnego białka są również źródłem wielu witamin: A, D, E, K, a także B2, B9 i B12. Co więcej, zawierają potas, wapń, cynk, żelazo, selen, jod, magnez oraz kwas pantotenowy. Jajka są niskokaloryczne i posiadają również antyoksydany! Warto również wiedzieć, że żółto jest bogate w cholinę, która wspiera pracę mózgu.
Łosoś
Poza białkiem łosoś dostarczy ogromu kwasów omega 3. To właśnie one odpowiedzialne są za zmniejszanie stężenia triacylogliceroli, złego cholesterolu, unormowanie ciśnienia krwi, a także wzmacnianie układu immunologicznego. Co więcej, wykazują się działaniem przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym oraz zapobiegają chorobom układu krążenia. Ponato korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Komosa ryżowa
Quinoa nazywana również komosą ryżową stanowi źródło białka, witamin, kwasów tłuszczowych, a także wykazuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwalergicznym i przeciwgrzybicznym. Co więcej, dzięki ogromnej zawartości antyoksydantów ma działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego, systematyczne spożywanie komosy ryżowej obniża poziom złego cholesterolu i przeciwdziała chorobom układu krążenia czy zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Orzechy
Stanowią bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych, białka, są źródłem witamin E i K, tiaminy, kwasu foliowego, magnezu, potasu, miedzi i selenu, a także przeciwutleniaczy, karotenoidów i fitosteroli. Choć są kaloryczne dzięki dużej zawartości tłuszczu szybko przynoszą uczucie sytości.
Grapefruity
Te owoce bywają niedoceniane i bardzo często omijane wśród alejek z owocami. Choć są cierpkie w smaku doskonale wspierają odporność bowiem są źródłem witaminy C. Co więcej, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują poziom cukry we krwi, dzięki czemu nie masz ochoty na słodkie, a także korzystnie wpływają na serce i układ krążenia. Poza wspomnianą witaminą C zawierają również A oraz witaminy z grupy B. Są bogactwem także potasu. Dzięki bogactwu drogocennych flawonoidów wykazują się działaniem przeciwgrzybicznym, przeciwbakteryjnym i przeciwnowotworowym. Te cierpkie w smaku owoce mogą uchronić przed licznymi nowotworami: szyjki macicy, prostaty, pęcherza czy żołądka.
Jagody
Już garstka jagód pozwala dostarczyć ogrom antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Oprócz tego, obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają naczynia krwionośne, dbają o układ sercowo-naczyniowy regulując ciśnienie oraz poziom cukru we krwi. Jagody polecane są w przypadku wystąpienia różnego rodzaju stanów zapalnych, bakteryjnych lub grzybiczych. Mają również właściwości przeciwnowotworowe. Są bogate w witaminy A, C, PP i B, a także cynk, mangan, selen i miedź.