Główna idea wegetarianizmu opiera się na wykluczeniu z diety mięsa. W ostatnich latach wokół tego modnego sposobu odżywiania narosło sporo mitów – co jest prawdą, a co fałszem? Sprawdźmy!
Pierwszy mit, z jaki spotkało się wiele osób to przekonanie, że wegetarianie chorują częściej, niż mięsożercy, są anemiczni i wątli – co oczywiście jest nieprawdą. Zbilansowana dieta wegetariańska jest w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu jest on w stanie dobrze radzić sobie z chorobą (a dokładniej układ odpornościowy).
Dieta bezmięsna wcale nie musi być nudna – to kolejny krzywdzący mit. Możemy tworzyć fantazyjne, pyszne i łatwe w przygotowaniu dania, czerpiąc inspiracje z internetu, książek lub kulinarnych programów telewizyjnych, które coraz częściej skupiają się na przepisach wegetariańskich. Co więcej, przepisy na potrawy pozbawione mięsa znajdziemy w niemal każdej kuchni świata – nie bez przyczyny w większości restauracji bez problemu znajdziemy w menu co najmniej kilka bezmięsnych dań do wyboru.
Dieta bezmięsna nie jest tożsama z dietą odchudzającą – to nie brak mięsa sprzyja utracie zbędnych kilogramów, a deficyt kaloryczny. Jeśli całkowicie wyeliminujemy z jadłospisu mięso, ale będziemy spożywać dużo dań mącznych, orzechów, olejów i pełnotłustych serów – bardzo możliwe, że waga ani drgnie lub wręcz przeciwnie – przytyjemy. Jeśli chcemy zastosować dietę odchudzającą opartą na produktach bezmięsnych, warto skonsultować się z dietetykiem, dzięki pomocy specjalisty unikniemy wielu błędów żywieniowych, a nasze szanse na utratę masy ciała bez efektu jojo wzrosną.
Dieta wegetariańska dostarcza organizmowi wystarczającą ilość białka – jest ono obecne w większości pokarmów, a nie tylko w mięsie! Szczególnie cennym źródłem białka roślinnego jest fasola, tofu, groch, soczewica i ciecierzyca. Warto podkreślić, że dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik u dorosłego człowieka wynosi około 1,2-1,5 g białka na kg masy ciała. W zupełności zaspokoimy te ilości, jedząc produkty roślinne. Pamiętajmy, że odpowiednio zaplanowana dieta wyklucza jakiekolwiek niedobory pokarmowe.
Wiele osób do przejścia na wegetarianizm zniechęca fakt wysokich kosztów, z jakimi w ich mniemaniu wiąże się ten sposób odżywiania – to błąd. Dieta bezmięsna wcale nie musi być droga. Nieprzetworzone produkty roślinne, takie jak zboża, owoce, warzywa oraz strączki są łatwo dostępne i przystępne cenowo. Wcale nie musimy zaopatrywać się wyłącznie w sklepach z żywnością organiczną, gdzie faktycznie ceny mogą być dość wysokie. Zdrowe, pyszne i tanie produkty równie dobrze kupimy na lokalnym targowisku.
Kolejny mit! Odpowiednio zbilansowana dieta bezmięsna, prowadzona pod kontrolą dietetyka we współpracy z lekarzem zapewnia prawidłowy rozwój ciąży. Mnóstwo kobiet będących od lat wegetariankami urodziło zdrowe dzieci, które rosną jak na drożdżach. Dzieci, które nie znają smaku mięsa, pod żadnym względem nie są gorsze od rówieśników, którzy spożywają na co dzień drób, czy inne mięso.
Dieta wegetariańska u dzieci wciąż budzi wśród polskiego społeczeństwa sporo kontrowersji. Jednak w opinii dietetyków dziecięcych i pediatrów wykluczenie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego ma wiele plusów – zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych (np. cukrzycy, otyłości, nadciśnienia). Jak pokazują współczesne badania, odpowiednio zbilansowana dieta oparta na produktach roślinnych nie niesie ze sobą żadnych zagrożeń dla najmłodszych.