Polecamy

Dieta na odporność – co warto umieścić w jesiennym jadłospisie?

Dieta na odporność – co warto umieścić w jesiennym jadłospisie?
/
/
Zdrowie
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Jesień to czas, kiedy szczególnie łatwo o infekcję. Przeziębień można uniknąć wprowadzając właściwą dietę na odporność. Jakie produkty powinny się w niej znaleźć?

Jesienią chorują i dzieci, i dorośli. Kichanie, katar, gorączka – to dotyka prawie każdego o tej porze roku. Zminimalizować ryzyko przeziębień można, wprowadzając odpowiednią dietę. Dobry stan jelit sprawi, że lepiej będzie funkcjonował nasz układ odpornościowy. Co więc warto jeść?

Owoce i warzywa

Nie bez powodu tak dużo mówi się o tym, by każdego dnia na talerzu znajdowało się mnóstwo warzyw i owoców. Najlepsze są te świeże, gdyż mają najwięcej składników mineralnych oraz witamin. Owoce i warzywa zawierają mnóstwo witaminy C – najwięcej mają jej cytrusy, porzeczka, papryka, brukselka, szpinak, kalafior, maliny czy truskawki.

Witamina C doskonale wspiera układ odpornościowy. Do tego sprawia, że organizm szybciej się regeneruje, lepiej goją się rany.

Warto pamiętać, że poddawanie owoców i warzyw obróbce termicznej zmniejsza ilość witaminy C średnio o 50–80% Dlatego najlepiej jeść je surowe. 

Kwasy omega-3 nie tylko w rybach

Bardzo istotne w diecie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które skutecznie zmniejszają różnego rodzaju stany zapalne organizmu. Dlatego są tak pomocne w walce z infekcjami. Regularne przyjmowanie kwasów omega-3 sprawia, że układ odpornościowy jest wzmocniony.

Kwasy omega-3 znajdziemy w takich produktach jak: tłuste ryby morskie (m.in. halibut, łosoś, śledź, czy makrela), orzechy włoskie, olej lniany, siemię lniane i olej rzepakowy.

Czosnek – naturalny antybiotyk

O czosnku mówi się, że jest najskuteczniejszym, w pełni naturalnym antybiotykiem. I coś w tym jest. Ma on bardzo silne właściwości przeciwwirusowe i odkażające. Częste jedzenie czosnku wzmacnia układ odpornościowy. Już jeden ząbek jest źródłem wielu różnych substancji leczniczych – aminokwasów, związków flawonoidowych, witamin: C, B1, B2, PP, soli mineralnych (magnezu, potasu i wapnia), prowitaminy E5, mikroelementów (np. chromu, kobaltu, niklu), saponin czy związków śluzowych. Bardzo ważne są też olejki eteryczne w nim zawarte. Wiele osób odrzuca smak i zapach czosnku, jednak można go podawać np. w formie syropu czosnkowego czy masełka czosnkowego.

Orzechy

Orzechy zawierają mnóstwo składników odżywczych. Są bogactwem błonnika, zdrowych tłuszczów i białka. Większość orzechów ma w sobie także wzmacniające układ odpornościowy przeciwutleniacze. Do tego tłuszcze jednonienasycone pomagają w obniżeniu cholesterolu. Znajdziemy w nich też magnez oraz miedź. Jest w nich też bardzo dużo przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu znacznie spada ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Zdj. główne: Brooke Lark/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

12 + dwadzieścia =

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak dobrać idealną sukienkę plus size do swojego typu sylwetki?
/
Jak dobrać idealną sukienkę plus size do swojego typu sylwetki?
Odkryj, jak podkreślić swoje atuty za pomocą idealnie dobranych sukienek plus size. Przekonaj się, jak ważny jest wybór odpowiedniego fasonu do typu sylwetki.
Poznaj konkurencyjną ofertę marki Sinsay
/
Poznaj konkurencyjną ofertę marki Sinsay
Jeśli nie znasz jeszcze sklepu Sinsay, czas to zmienić! Znajdziesz w nim ubrania dla całej rodziny, akcesoria, dodatki do domu i kosmetyki.
Spódnice na ciepłe dni – sprawdź modne fasony!
/
Spódnice na ciepłe dni – sprawdź modne fasony!
Lato zbliża się wielkimi krokami i coraz częściej możemy cieszyć się ciepłymi dniami. Taka aura aż zachęca do tego, by ubrać wygodną, letnią spódnicę. Polskie firmy odzieżowe przygotowały w związku z tym wiele modnych propozycji.